Skal man velge forbrukslån eller kredittkort?

Kredittkort

Det er vanskelig å si hva som er best, men at det er situasjonsbetinget er ikke til å komme bort fra.

Med et kredittkort kan man dra nytte av ulike fordeler som kommer med det, for eksempel reiseforsikring, rabatter og tilbakebetaling av penger.  Kredittkort har også ofte en grense som gjør at det nokså enkelt lar seg gjøre å alltid være ajour, det vil si at man hele tiden betaler det skyldige beløpet. Slike kort er også geniale å ha med seg på reise eller bruke på netthandel. Da slipper man å legge ut detaljer om sitt vanlige bankkort, der man ofte får inn store summer fra blant annet lønning og lignende.

Forbrukslån har sin fordel med at man kan låne en større sum for å gjøre innkjøp av forbruksvarer, oppgradering av hus eller kjøp av bil. Da slipper man å binde så mye egenkapital, samtidig som man får   månedsregnskap. Det andre som tilsier at man skal velge forbrukslån her er at man hele tiden betaler ned på lånet, i moderat tempo, slik at man ser en ende på låneforholdet. Og har man penger til overs kan man betale ned hele lånet med en gang.

Undersøke mange muligheter før man tar et valg

Et kredittkort vil straks overstige forbrukslån etter at den rentefrie perioden har gått ut, og derfor må man sjekke ut når dette tidspunktet er. Det kommer derfor veldig mye an på hva man skal låne penger til. Det er ingen fasit på hva man skal velge, men dersom man har en god bankforbindelse, bør man først og fremst bruke denne. De vil gi alle kundene sine et raskt og konsist svar på om hvor mye de kan låne ut, etter som hva pengene skal brukes til.

En verdiøkning på bolig som oppussing av kjøkken eller bad, utbedring av tak eller drenering, er med på å forenkle mulighetene for å få kredittkort eller forbrukslån. Det viktigste man må sjekke dersom man går ut på lånemarkedet, er den effektive renten på lånet. Mange oppgir bare nominell rente, men den sier bare noe om renten en viss periode, mens den effektive renten sier noe om hva man faktisk skal betale.

Konklusjonen på hva man skal velge mellom, vil være at man må vite hva man skal bruke pengene til. Er det en reise, er svaret umiddelbart et kredittkort, er lånet ment for oppussing av bad, er det definitivt et forbrukslån man skal ta opp. Uansett finnes det mange muligheter og mange långivere, så sjansene for å få enten det ene eller det andre er store for de fleste med stabil inntekt, bolig og norsk statsborgerskap.