Velg ull til barnet ditt

Hvilke klesmaterialer bør du velge til barnet ditt? Svaret er ull, og helst økologisk ull. Ull er rett og slett håret til ulike dyr, men i dagligtale er ull et tekstilprodukt fra sau eller geit. I dag kan ull også komme fra andre dyr som moskus, men dette er mindre vanlig i moderne klesproduksjon. 

Det er mange fordeler med ull. Ull, og spesielt økologisk ull, er et miljøvennlig produkt. Ull puster og regulerer kroppstemperaturen din, det holder på varmen selv når det blir fuktig eller vått. Ull er også selvrensende som gjør at du må vaske det mye mindre enn for eksempel bomull.

Ull er like godt sommer og vinter, og i dag blir ullkær laget slik at de ikke klør. Kjøper du ullklær til barna dine trenger du også å kjøpe mye mindre klesmengder enn tilsvarende er med bomull. Det er miljøvennlig! Ull er et kvalitetsprodukt som holder seg fin lenge, og er like god å bruke sommer som vinter. Hos https://mony.no/ kan du få hjelp til å finne en gunstig bank, dersom du trenger mer kapital når du skal gå til innkjøp av barnets garderobe.

Ikke all ull er bra ull

Når du skal velge ull til barna dine må du huske at all ull er ikke bra ull. Noen ullplagg inneholder svært lite ull og mye plast. De kan også være behandlet med kjemikalier som hverken er bra for miljøet, deg og barna dine. En del ull kommer også fra dyr som er utsatt for dårlig dyrevelferd. 

Når du velger ullplagg skal du velge økologisk ull og ubehandlet ull. Disse gode ullplaggene forurenser ikke miljøet med mikroplast, og de kan faktisk komposteres når de ikke lenger kan brukes. De forurenser heller ikke kroppen eller innemiljøet til barna dine med farlige kjemikalier.

Dyrevelferd

Når du kommer til dyrevelferd må du ikke støtte bedrifter som kjøper ull fra sauebønder/selskaper hvor dyrene er utsatt for mulesing – dette gjelder spesielt for merinosauen. Merinosauen har folder rundt endetarmsåpningen hvor parasitter kan trives. Dette er plagsomt for dyrene, og går også utover kvaliteten på ullen. 

I mange land blir disse foldene skjært bort, gjerne uten bedøvelse. Mulesing er derfor svært smertefullt for de dyrene som blir utsatt for dette. En god huskeregel er at betaler du en god pris for ullproduktene er som regel dyrevelferden også bedre. Jo bedre bøndene blir betalt for produktene de leverer, jo bedre forhold kan de tilrettelegge for dyrene sine.

Det er viktig at du vasker ullplaggene riktig slik at de holder på kvaliteten lenger. De fleste vaskemaskiner har et eget ullprogram. Du må også bruke en såpe som er spesielt egnet for ull ved at de bevarer ullfibrene. Ullplagg skal ikke vaskes ofte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *