Veganere trenger også B vitaminer

veganer

De fleste vet at mennesker stort sett får B12-vitamin fra dyreprodukter som kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter. De andre B-vitaminene finner man derimot lett tilgjengelige i produkter som bønner og peanøtter. Derfor er det viktig å ta høyde for dette hvis man kutter ut dyreprodukter helt, noe som har blitt vanligere og vanligere de siste årene. Mange har nok sett noen av de mange dokumentarene på Netflix med helse og dyrevelferd i fokus, som for eksempel filmen Cowspiracy. Så hvordan kan veganer og vegetarianere få i seg nok av dette livsviktige stoffet?

En pille her og en pille der

Selv om de aller fleste B vitaminer er mulige å få i seg gjennom et vegetarisk kosthold, gjelder ikke dette for B12. B12 kan heldigvis lagres lenge i kroppen, og derfor kan de som ønsker å ta dette tilskuddet for å minske sjansen for at nivået synker velge mellom daglig inntak eller ukentlig dose. Hvis man ikke får i seg nok B12 kan man risikere anemi. Derfor kan tilskudd som disse hjelpe til med å forebygge dette. Hvis man velger daglige tilskudd, kommer de ofte med flere andre vitaminer i blandingen, noe som kan komme godt med for inntak av vannløselige vitaminer som man trenger påfyll av daglig.

Matvarer tilsatt B12

Før i tiden trodde man at man fikk sterke ben av å drikke melk. Dette er fordi melk inneholder kalsium, men den gangen visste man ikke at opptaket av kalsium avhenger av andre stoffer. Derfor tilsettes ofte melken i dag vitamin D. Mange tror at veganer må kutte ut melk helt, og dette kan stemme, men bare til en viss grad. Markedet har nemlig blitt fylt med flere og billigere veganske matvalg, og man finner «melk» som er laget av ris, mandler, hasselnøtt og soya. Den siste tiden har også havremelk kommet på banen, og omvendt mange av melkeelskerne. Men det er ikke bare melk som tilsettes vitaminer som B12. Også soyaprodukter og frokostblandinger med ulike kornsorter er nå å få med en liten vitamin B12-boost.

Noen veganer liker ikke modifiserte matvarer, og tar derfor hverken tilskudd eller spiser B12-forsterket mat. Dette er en risikosport, og symptomene kan være skremmende. Personer med for lite B12 kan få anemi eller problemer med nervesystemet. Man får da redusert energinivå, kan bli øm og miste bevisstheten, få personforstyrrelser og til og med hallusinasjoner. Det anbefales derfor at man sørger for at inntaket er tilstrekkelig, og at man tar kontakt med en kvalifisert person dersom man ønsker råd.