Hva sier klokken din om deg?

klokker

Du er hva du spiser, heter det. Men den klokken du bærer sier også mye om din livsstil, status, og din retning i livet – hva slags menneske du er. Klokken signaliserer noe til omverdenen, men viktigst av alt er det at den fungerer som en forlengelse av deg selv. Det er derfor viktig å velge en klokke som skaper kongruens – det vil si, en match mellom klokke og personlighet.

Solur har blitt brukt nærmest siden tidenes morgen, men det virkelige historiske gjennombruddet for tidsmåling kom med mekaniske urverk. Allerede før det hadde middelalderens europeere tatt store skritt med timeglass og astronomiske ur, som bidra til å gjøre den europeiske befolkning mer tidsbevisst enn andre folkeslag allerede da. Det var særlig i Tyskland, Frankrike og Sveits at klokketeknologien, som krevde stor forståelse for mekanikk og enorm presisjon, utviklet seg. For omlag 350 år siden kom de første mekaniske klokkene som var helautomatiske. På 1800-tallet begynte man med masseproduksjon i Tyskland og USA, og håndverkstradisjoner i de fleste andre land ble overkjørt.

Mekaniske ur er fortsatt ansett som de gjeveste, og er som regel også de dyreste. Det er på grunn av eksklusiviteten, noen av disse klokkene kan være bygd for hånd og koste hundretusenvis av kroner. Pynt med gull og diamanter, og prisen kan passere millionen.

Mekaniske klokker er automatiske, mens kvartsur benytter batteri. Kvartsur er betydelig mer nøyaktige enn mekaniske klokker, som må stilles regelmessig. Likevel regnes kvartsur som litt simplere, og det har mye med pris å gjøre. Et mekanisk armbåndsur av noenlunde god kvalitet koster som regel minst 25 000 kroner, mens du kan få et greit kvartsur for en tusenlapp eller to. Det skal imidlertid sies at mekaniske ur også har mye høyere bruktverdi, og man slipper å bytte batteri. Mekaniske klokker må imidlertid trekkes opp, slik du kanskje har sett i gamle filmer. I dag har de fleste slike ur en automatisk løsning slik at klokken blir trukket opp ved armens dagligdagse bevegelser. Service på mekaniske ur er dyrt og koster tusenvis av kroner.

Et kvartsur ser ut som en mekanisk klokke utenpå, men er batteridrevet. Med nyere klokker trenger du ikke skifte batteri så ofte, noen kan skure og gå i opptil 10 år. Enda bedre er det med batterier som lades opp av solen, og dermed aldri trenger å skiftes.

I dag finnes det også digitale klokker og smartklokker. Mye tilsier imidlertid at den som virkelig vil betraktes som en soignert verdensmann fortsatt bør eie et mekanisk armbåndsur av god kvalitet.

Finn din klokke på www.uniwatches.no