Forbrukslån – en guide

Lån uten sikkerhet

Tar bankene en stor risiko eller er den kalkulert? Låne ut penger uten sikkerhet kan høres risikabelt ut, men her er det store penger å tjene for utlåner. Rentene er, med rette, høye og fortjenesten ved å ha kunder som betaler blir dermed solid. I tillegg til renter er det gebyrer som gjør denne virksomheten meget lønnsom. Problemet er jo selvsagt at dersom kundene ikke betaler sitter man uten mulighet for å kreve det som er stilt som sikkerhet tilbake.

Selv om finansieringsinstitusjonen ikke har sikkerhet i noe spesielt så har dem selvsagt mulighet til å gå etter andre verdier du eier dersom du ikke betaler. Uten sikkerhet betyr altså ikke at du er fri til å betale om du vil og går «fri» om du ikke betaler. Uten sikkerhet betyr egentlig at du låner pengene uten at du behøver å forklare hva du skal bruke pengene til. Selvsagt kan du kjøpe deler eller hele boligen for et lån uten sikkerhet i boligen, men dersom du ikke betaler kan utlåner likevel kreve din bolig. Det samme gjelder ved kjøp av for eksempel bil, utlåner kan kreve bilen solgt og pengene fra dette salget dersom dette er ditt eneste formuesobjekt. Veien og jobben blir mer kronglete for utlåner, men resultatet blir det samme.

Med ovennevnte i bakhode så er det heller ingen farer med å ta opp et lån uten sikkerhet her. Manglende sikkerhet medfører kun at premien for lånet er høyere, rentene er altså betydelig høyere enn hva du får ved å låne med sikkerhet i bolig eller bil. Ofte er renten over 10 % høyere enn hva du får ved å leie med sikkerhet i formuesobjektet du skal bruke pengene til. Dersom lånet kun er på noen få tusen så blir renten i kroner uansett ganske lav.

Et lån uten sikkerhet kan også brukes til å toppfinansiere en bolig, dvs låne penger utover det du får låne med sikkerhet i boligen av banken din. Dette kan jo være ekstra aktuelt i dagens boligmarked, hvor det særlig i Oslo, er høyere priser enn på lenge. Alternativt at du har brukt alle sparepenger og lån på boligen og innser at du faktisk også behøver møbler. Interiør er viktig og koster penger, og dette er også gode investeringer. Ikke bare gode investeringer men viktig for å få boligen til å bli et hjem.

Og apropos gode investeringer kan du jo låne pengene og kjøpe aksjer for dem. Alltid noen aksjer som stiger betydelig over det du må betale i renter. Er du sikker på at du klarer å plukke en slik aksje er det jo penger å hente ved å bruke et lån uten sikkerhet. Utlåner bryr seg ikke om hva du bruker pengene på, og er som sagt kun interessert å få dem tilbakebetalt med renter og gebyr. Rentene får du selvsagt fradrag for i skatten, det er jo alltid greit med 27 % «rabatt» på renten.

Oppsummert tar nok ikke bankene en større risiko enn de faktisk tar seg betalt for.