Få bedre privatøkonomi

Gjeste observasjoner av Scandilån.com

Det å ha orden i sin privatøkonomi er ofte lettere sagt enn gjort. Ofte kommer det ene på toppen av det andre, og det er lett å miste oversikten. Det finne mange gode råd og tips, som denne Guide: Få en bedre privatøkonomi, som går gjennom mange av de viktigste elementene av privat økonomistyring på et detaljert plan.

Følgende kommer likevel en innføring i det grunnleggende for en god privatøkonomi

Om man har en ordnet og god privatøkonomi, kan man høste mange forskjellige fordeler av dette. I hovedsak er det første steget man må ta, å få en oversikt over hvordan man ligger i vannet.
Om du føler at du har mistet grepet, bør du begynne å sette opp et regnskap, som skaffer deg oversikten over månedlige inntekter og utgifter. Dette kan være kjedelig, og de fleste skubber slike gjøremål foran seg, med den hensikt å fullstendig unngå dem. Men det er faktisk noe som man må igjennom. Den beste tilnærmingen er at man deler opp denne brysomme jobben i små porsjoner, slik at man ikke sitter med et fjell av papirer når slutten av måneden nærmer seg, eller slutten på året er der.
Det handler i hovedsak om å legge til seg en sunn vane, som også på lengre sikt vil gagne din private økonomistyring. Sett av en kveld i uka, hvor du setter deg ned, og stifter sammen bilag, og holder orden i papirene, så vel som at du fører ting inn i et regneark, som Excel, eller liknende. Dette er ikke noe som trenger å ta lang tid. Det er kanskje snakk om en halvtime i uka.

Når man får oversikten over sin privatøkonomi, så får man også med det samme, muligheten til å gjøre rasjonelle valg, og muligheten til å forandre forbruksmønster som setter den personlige økonomien i fare, eller gjør den dårligere enn den trenger å være.

Kvitt deg med unødige utgifter

Det første steget i riktig retning, etter at man har fått orden i sakene, er at man begynner å luke ut diverse unødige utgifter. Som regel snakker økonomer i disse tilfellene om bemerkelsesverdig konsum, men vi kan like gjerne kalle det for luksusvarer, som ikke er nødvendige for at man skal leve godt.
Noen av de første tingene som man kan kutte er småting, som for mange er en kaffe eller øl på byen, eller kanskje unødige utgiftsposter som Netflix eller forskjellige andre dyre abonnement.

Det kan også være lurt å se på utgiftsposter som strøm og telefon. De fleste betaler for mye for både strømmen og for telefonabonnementet. Du kan stille deg et enkelt spørsmål; trenger jeg å være i stand til å gå online med mobilen, og er det verdt å betale kr 799 per måned for dette?